Wat is speuren

Speuren is een natuurlijke bezigheid voor de hond. U merkt het vast wel tijdens het uitlaten, er moet veelal gesnuffeld worden aan grassprietjes of boompjes. Hij “leest” de wereld dus met zijn neus. Een hond kan blind en doof zijn, speuren kan hij altijd. Ook voor de oudere hond is praktijkspeuren menselijke lucht aan te raden. Ook al is de hond op leeftijd, werken kan en wil hij zeker nog wel! Uiteraard houdt Speurhond Friesland.nl rekening met het kunnen van uw hond (en ook het kunnen van u!).

Praktijkspeuren houdt in dat we de hond zonder dwang trainen om de vermiste persoon, menselijke lucht, zo snel mogelijk te vinden. Uiteraard heeft het reukvermogen van uw hond hier een bijdrage in, maar minstens zo belangrijk is uw handelen naar de hond. Het lezen van de hond, zeker tijdens de speurtrainingen, is veelal een enorme uitdaging. Ook lijnvoering heeft invloed op het speurgedrag van uw hond. Bij praktijkspeuren komt dus wel iets meer kijken dan alleen de neus van uw hond! U vormt met uw hond een team, een speurteam. Als het team optimaal is, is het resultaat ook optimaal.

Speuren is een enorme workout voor de hond. Hij moet van alle geuren die er zijn die ene eruit zien te filteren en zich daar mee bezig houden. Dit vergt training, herhaling en coaching. Maar tijdens de gratis proefles snapt iedere hond wat de bedoeling is.

Mensen vragen vaak: “hoeveel lessen zijn het?” Het antwoord is: “oneindig!” U kunt zolang blijven speuren als u wilt! Iedere les wordt aangepast op het kunnen van het team. Langzaam proberen we steeds een stapje verder te gaan: verloren voorwerpen op het spoor, een ouder spoor, een spoor met verschillende ondergronden, een spoor in bebouwde kom, een spoor op de fiets, express verkeerd gelopen sporen, etc. Maar ook zal er aandacht besteed worden aan techniekspeuren. Daarin ligt de basis voor het praktijkspeuren.

Er komt veel kijken bij het speuren. Hoe werkt nu eigenlijk die neus van de hond? Wat voor invloed heeft de wind op het spoor? Waarom is het soms lastiger speuren op een open vlakte dan op een dicht bospad? En waarom is het soms weer andersom? Waarom zit de hond laag met zijn neus op de grond? En waarom zit hij soms zo hoog met zijn neus? Waarom is lijnvoering zo belangrijk? Hoe komt het dat de hond moeilijk speurt als de baas gehaast naar de les is gekomen? Waarom is techniekspeuren zo belangrijk? Hoe ziet u dat de hond het juiste spoor heeft? Wanneer is er sprake van “overload”? En wanneer ziet u de headsnap?

Tot slot, wist u dat speuren een angstige hond zekerder maakt? En dat een onstuimige hond juist rustiger en voldaan is na een speurtraining? Uw hond gaat zelfs beter luisteren!

 Speuren is dé manier om de band met uw hond nog meer te versterken!